Foto: SVT

Mångmiljonförlust för Frankfurtflyget

Uppdaterad
Publicerad

Nu skärper politikerna i Karlstad tonen mot länets näringsliv. Det efter storförlusten på nästan 14 miljoner kronor för Värmlands Näringslivsutveckling som ska garantera flygtrafiken mellan Karlstad och Frankfurt.

– Kommunen gick in med ett kapital på 15 miljoner och så ska näringslivet betala tillbaka i stort sett hälften och det här vill jag se en ökad takt på, säger kommunalrådet Per-Samuel Nisser (M).

– Det är dags för näringslivet att lägga in de pengar de lovat, säger kommunalrådet Maria Frisk (MP).

Värmlands näringslivsbolag

Frida Johansson, som är ny ordförande för bolaget Värmlands Näringslivsutveckling AB säger att förutsättningarna för 2015 är goda och att bolagets nya styrelse ska göra en handlingsplan och se över möjligheten att få in mer kapital från näringslivet i bolaget.

– Vad vi ser är att 2015 kan vi göra någonting bra av. Fokus är att titta framåt, säger Frida Johansson.

Inte fått in tillräckligt

Tanken är att näringslivet ska betala kommunen för sin ägarandel i bolaget, sammanlagt cirka sju och en halv miljoner. Det skulle finansieras genom en extrakostnad per flygbiljett på 150 kronor.

Men hittills har bolaget inte alls fått in de pengar de räknat med.

Bolagsstämman har istället beslutat att i ett första steg betala tillbaka 710 000 kronor till kommunen.

– Vi har gått in i det här från det offentliga, från kommunen, för att näringslivet är så tydliga, det här behöver vi. Då vill vi att näringslivet också svarar tillbaka på det här på ett bra sätt, säger Per Samuel Nisser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Värmlands näringslivsbolag

Mer i ämnet