Foto: SVT

Näringslivet betalar inte extraavgiften för flyget

Uppdaterad
Publicerad

Näringslivet i Värmland betalat inte den extraavgift på 150 kronor per flygbiljett för flyglinjen till Frankfurt som man kalkylerat med.

– Det har varit väldigt låga nivåer, säger Frida Johansson, vd på Handelskammaren i Värmland och ordförande för bolaget Värmlands Näringslivsutveckling AB, som bildades med kapital från Karlstads kommun för att ge förlusttäckningsgarati för flyglinjen till Frankfurt. Hur låga, det vill Frida Johansson inte berätta idag.

– Vi väntar med de uppgifterna tills den här årsredovisningen blir offentlig hos bolagsverket, säger hon.

Värmlands näringslivsbolag

Betalar tillbaka liten del

Nu klarar inte VNAB att betala tillbaka mer än en liten del av aktieägartillskottet som Karlstads kommun stått för och har krav på. 400 000 kronor betalar bolaget tillbaka till kommunen, enligt bolagsstämman som hölls på onsdagen. Karlstads kommun satsade vid starten för två år sedan närmare 15 miljoner kronor i VNAB, ungefär hälften av den summan ska betalas tillbaka.

Felaktigt underlag

I ett pressmeddelande skriver VNAB att den behovsanalys och resandeprognos som gjordes byggde på ett felaktigt underlag och att antalet affärsresor från de stora företagen i länet övervärderats. Nu ska ett ägarmöte i VNAB hållas för att hitta en ny modell för hur näringslivet ska betala den så kallade ticken på flygbiljetterna så att kommunen kan få tillbaka det satsade kapitalet. Enligt ett pressmeddelande redovisar VNAB ett resultat för 2015 på 28 758 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Värmlands näringslivsbolag

Mer i ämnet