Här ska det öppnas tillfälliga förskolor. Foto: TT

Förskolebehovet flyttar till centrum

Uppdaterad
Publicerad

Det byggs för fullt i Karlstad – en riktig byggboom. Samtidigt är det babyboom. Det gäller att snabbt få fram förskoleplatser. I vinter öppnar tillfälliga platser för 300 barn. Det nya är att många av de nya platserna behövs i centrala Karlstad.

De nya små Karlstadsborna ställer nya krav på samhällsplaneringen. Karlstad växer inte bara i ytterområdena, utan nu behövs också nya förskoleplatser i centrum.

Efter sommaren öppnar flera nya förskolor i centrala Karlstad. Men behovet finns redan nu och därför blir det tillfälliga centrala förskoleavdelningar i vinter.

Tillfälliga avdelningar

I Herrhagskyrkan öppnade en avdelning för en vecka sedan och i Gårdshuset på Tullholmen och i fritidsgården Holken Mariebergsskogen kommer tillfälliga förskoleavdelningar om en månad. Det blir i lokaler, som inte alltid är perfekta för förskoleverksamhet eftersom de är byggda för andra ändamål. Det kan inte minst vara en bit att gå till närmaste utelekplats. Men det ska bara vara tillfälliga förskolor.

– Vi har sett exempel i Värmland, där man startat tillfälliga förskolelokaler i källare, säger kommunalrådet Niklas Wikström (L).

LÄS MER: Stora brister när ny förskola öppnar i Filipstad

– Så ska vi absolut inte göra i Karlstad, utan det måste vara en bra, trygg miljö, en bra pedagogisk miljö. Och då tar vi hellre att man får flytta sitt barn efter en tid.

Fler småbarnsfamiljer bor centralt

Även om barnafödandet går att förutse, så har mönstret ändrats på så sätt att även familjer med små barn bosätter sig centralt. Det gör att kommunen också måste ordna barnomsorg i de centrala delarna av kommunen.

I dag finns 75 förskolor i Karlstads kommun, drygt femtio av dem är kommunala med plats för 4.200 barn på 240 avdelningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.