BMI Regional vann upphandlingen och trafikerar Karlstad-Frankfurt under minst två år.

Fortsatt flyg Karlstad-Jönköping-Frankfurt

Uppdaterad
Publicerad

Flygbolaget BMI Regional får fortsatt trafikera sträckan Karlstad-Jönköping-Frankfurt. Det har Karlstad Airport beslutat efter en upphandling.

– Det här är ett bra besked för Värmlands näringsliv. Precis som bussar och tåg underlättar för folk att ta sig till sina jobb underlättar den här flyglinjen för näringslivet att göra affärer som ger värmländska jobb, säger Per Samuel Nisser, kommunstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

Kostnaderna för flyglinjen ska delas mellan Karlstads kommun, Region Värmland och Jönköpings kommun och de värmländska aktörerna föreslås betala 8,4 miljoner kronor var per år, medan Jönköpings kommun i förslaget ska betala sju miljoner kronor.

Tvåårigt avtal

Tomas Riste, regionstyrelsens ordförande, pekar på att de internationella kontakterna är omfattande.

– Det värmländska näringslivet är internationellt. Var fjärde av alla anställda i Värmland arbetar på ett företag som verkar på en internationell marknad, säger han i ett pressmeddelande.

– Det innebär att vi har en långsiktighet i flygtrafiken till Frankfurt, det innebär att vi från flygplatsens sida får betalt för de tjänster vi utför och det innebär att alla värmlänningar får en möjlighet att flyga ut i världen, säger Hans Wennerholm, vd Karlstad Airport, till SVT Nyheter Värmland.

Avtalet sträcker sig över två år och kan förlängas i ytterligare två år. Slutgiltigt besked fattas i kommunfullmäktige den 19 januari nästa år.

Beslut som nu återstår

Visa

– Beslut i Karlstads kommunstyrelse 21 december inför fullmäktige.
– Beslut i Region Värmlands arbetsutskott 22 december om ett projekt som är Region Värmlands del av finansieringen.
– Slutgiltigt beslut i kommunfullmäktige 19 januari om Karlstads kommuns del av finansieringen.

Källa: Karlstads kommun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT avslöjar: Flygavtalet

Mer i ämnet