Nils Skogstad och Thore Berglund kom med förslaget att asfaltera delar av skidområdet. Foto: SVT

Fri sikt för rullskidåkare över norska gränsen

Publicerad

En 2,3 kilometer lång rullskidbana mitt på gränsen mellan Sverige och Norge. För två år sen var det en idé. I dag invigs den.

Det var Thore Berglund, ordförande i Töcksfors IF på den svenska sidan och Nils Skogstad, ordförande i Over Kölen AS, på den norska, som för två år sen kom med förslaget om att asfaltera delar av skidområdet på gränsen mellan Töcksfors och Örje.

– Det var många olyckor på vägarna. Man ville få rullskidåkarna från biltrafiken och få en bana att träna på tryggt och säkert, säger Nils Skogstad.

Många har bidragit

De trodde först att de skulle få mer pengar från staten i Norge, men så blev det inte. Däremot har de fått sponsring och mycket hjälp av ideella krafter.

Thore Berglund är en av dem som jobbat hårt med att få till banan.

– Det är många som har bidragit. Det går inte att mäta hur mycket tid vi har lagt här, men nu står vi här, säger han.

På vintrarna kör de med snökanoner på anläggningen, men nu kommer skidåkare alltså att kunna åka även på barmark, med rullskidor.

– Det är ju inte så mycket snö på vintrarna och barn och ungdomar ska inte vara ute på vägarna och åka rullskidor, säger Nils Skogstad.

Invigs med stafett

Ikväll invigs banan med ett par rullskidåkare och några ungdomar som kör stafett.

– Det känns så bra att den är klar nu. Vi har lagt ner så mycket tid och arbete. Det var en dröm. För två år sen sa jag som Martin Luther kring sa: I have a dream. Nu är den sann, säger Nils Skogstad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer