Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åklagare Per Svensson är nöjd med Hovrättens dom. Hör honom förklara varför i klippet. Foto: SVT

Friades för Hagforsmord i tingsrätten – döms i hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

33-åringen friades för mord på en man i 50-årsåldern i Värmlands tingsrätt men dömdes för grov misshandel till sju års fängelse.

Nu har målet prövats i hovrätten – som skärper domen. 33-åringen döms för mord till 16 års fängelse.

En man i 50-årsåldern hittades död på en soffa utanför en bostad i Hagfors i början på maj. Mannen var svårt misshandlad. Tre personer greps på platsen misstänkta för mord – det handlade om en 33-årig man och ett äldre par. De åtalades senare för mord respektive skyddande av brottsling.

Friades – döms av hovrätten

33-åringen friades från mordmisstankarna i tingsrätten men döms nu av Hovrätten i västra Sverige för mord till 16 års fängelse.

I ett sms skriver 33-åringens advokat Mats Berg att ”Domen är en besvikelse utifrån utredningsläget. Hovrätten kommer fram till att våld utövats dag ett men det saknas helt resonemang och analys hur det är kopplat till döden som inträffade först på förmiddag dagen efter och utifrån alibi. I den mån domen överklagas kommer grunden vara rättegångs fel eftersom alla viktiga delar inte synes ha bedömts.”

Den dömde mannen ska också betala ett skadestånd på 4 579 kronor till offrets dödsbo. Däremot får inte offrets anhöriga, två syskon, något skadestånd.

Det äldre paret friades för skyddande av brottsling i tingsrätten. Hovrätten gör samma bedömning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Inslag från när rättegången inleddes i Värmlands tingsrätt. Foto: Polisen & Håkan Wikström/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.