Helene Rådberg tilldelas Gustaf Frödingsällskapets lyrikpris för 2018. Foto: SVT

Frödingssällskapets lyrikpris till Helene Rådberg

Uppdaterad
Publicerad

Författaren och poeten Helene Rådberg från Stockholm har tilldelats Gustaf Frödingsällskapets lyrikpris för 2018.

Helene Rådberg får priset för som det heter – hennes poetiska lekfullhet som avslöjar det svenska samhällets sociala brister.

Hon har gett ut fem diktsamlingar. I diktningen finns självbiografiska inslag, där hennes bakgrund inom äldrevården, som fritidspedagog och som sjukskriven är framträdande. Hennes dikter är samhällskritiskt feministisk och klassanalytisk.

1995 skrev hon texten till körverket ”Vit väntande juninatt”, i samarbete med den norska kompositören och sångerskan, Eli Helland. 

2008 skrev hon i samarbete med den norske tonsättaren, Henrik Ödegaard, text till oratoriet Sancta Birgitta som uruppfördes i Nidarosdomen i Trondheim.

 Priset delas ut vid Frödingdagarna på Alsters herrgård i Karlstad den 18 augusti.

Motiveringen

Den fullständiga motiveringen lyder:

Hon tilldelas priset för att hon genom poetisk lekfullhet avslöjat det svenska samhällets sociala brister. Genom att gestalta en mor, en bruksort eller med en mångstämmig kör av röster attackera alltför långa arbetsdagar och usla lönevillkor inom barnomsorgen och äldrevården så är politiken, de egna erfarenheterna och den egna kroppen synligt sammanflätade. Helene Rådbergs poesi drabbar läsaren mitt i den svenska, dagsaktuella verkligheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.