Björn O. Gillberg har överklagat till förvaltningsrätten då han anser att bytet på ordförandeposten var felaktigt. Foto: SVT

Gillberg överklagar fullmäktigebeslut

Uppdaterad
Publicerad

I augusti beslutade kommunfullmäktige i Sunne att återkalla Anders Bromans (HS) uppdrag som ordförande och i stället sätta Johan Adolfsson (C) på posten. Det skulle de inte ha gjort, anser Björn O. Gillberg (HS).

I slutet av augusti skedde ett maktskifte i Sunne kommun då samarbetet mellan Socialdemokraterna och det lokala partiet Hela Sunne inte hade fungerat. Alliansen med Centerpartiet, Moderaterna och Liberalerna tog den första september.

Kommunfullmäktiges ordförande Anders Broman (HS) blev bortröstad efter att en rad talare ansåg att ordförandeposten bör tillhöra de styrande partierna. Broman och Hela Sunne fick se sig bortröstade med 31 röster mot 8 ”på grund av ändrade politiska förutsättningar”.

Hela Sunne tvingas lämna ordförandeskapet

”Saknas lagligt stöd”

Men det var felaktigt menar Björn O. Gillberg (HS) som nu har överklagat beslutet om bytet på posten till förvaltningsrätten. Orsaken är, enligt Gillberg, att Broman inte avsade sig uppdraget och att det inte finns stöd i lagen för kommunen att avsätta Broman.

– Det saknar stöd i lag och rätt, vi yrkar på avslag gentemot kommunstyrelsens förslag och ser ytterst hela den här händelsen som en storm i ett vattenglas, sa Björn Gillberg (HS) tidigare till SVT Nyheter Värmland.

Gillberg skriver i sin överklagan att ”Kommunfullmäktige har överskridit sina befogenheter. Beslutet har inte tillkommit i laga ordning och strider mot lag eller annan författning.”

”Märklig att överklaga”

Den som var förste vice ordförande för fullmäktige när beslutet togs, vid omröstningen om ordförandeposten, var Gustav Nilsson (S). Han har ännu inte hunnit läsa överklagan.

– Men jag minns att Björn Gillberg sa i fullmäktige att han skulle överklaga. Jag tycker det är märkligt att hänvisa till juridiken och klamra sig fast vid en stol och en klubba, när det handlar om demokratisk institution som fullmäktige är. Det vore mer hederlig att avgå i enighet med demokratiska tankar och värderingar, säger Gustav Nilsson (S).

Har Sunne kommun brutit på lagen?

– Det får förvaltningsrätten avgöra. Även om det skullevara så, så tycker jag att det är märkligt att överklaga. VI alla avsade oss våra poster. Jag tycker det är märkligt att inte avgå, det är inte förenligt med god sed i fullmäkltige. En sådan här överklagan bidrar inte till en vidare politisk stabilitet, tvärt om, säger Gustav Nilsson.

Angeläget

Björn O. Gillberg anser att ärendet bör beredas snabbt, med tanke på att Sunne kommunfullmäktige sammanträder den 26 september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hela Sunne tvingas lämna ordförandeskapet

Mer i ämnet