I mitten av mars stängde gränshandeln och har i flera steg förlängts. Det har blivit en mardröm för alla företag som livnär sig på inresande norrmän. Foto: SVT

Gränskommuner vädjar: Öppna gränsen

Uppdaterad
Publicerad

De stora shoppinganläggningarna nära den norska gränsen har drabbats extremt svårt av att den norska gränsen är stängd. Om den förlängs ytterligare skulle det kunna innebära att många företag går under. Nu vädjar politiker i gränskommunerna att Norge ska tänka om. 

I mitten av mars stängdes gränsen och stängningen har i flera steg förlängts. Det har blivit en mardröm för alla företag som livnär sig på inresande norrmän.

– Det är ganska tufft framförallt inom gränshandeln som förlorat 90-95 procent, säger Daniel Schützer, socialdemokratisk kommunalråd i Årjäng.

Coronaviruset i Värmland

Påverkar norrmännen 

Enligt Daniel Schützer har man tillsammans med de andra gränskommunerna i länet haft möten med länsstyrelsen och landshövdingen om vad kan kan göra åt situationen.

– Han ska prata med sin motsvarighet fylkesmannen och se om man kan påverka dem att öppna tidigare, säger Schützer.

Hoppas på dialog

Johanna Söderström, centerpartistiskt kommunalråd i Eda, hoppas också på hjälp från politiken för att kunna öppna gränserna och rädda gränshandeln som är mycket hårt utsatt i Charlottenbergs olika shoppinganläggningar. 

– Vi hoppas på att det blir en dialog mellan svenska och norska regeringen. Men den svenska regeringen kan ju inte öppna gränsen, säger Johanna Söderström.

”Katastrof” med stängd gräns i sommar

Det finns indikationer på att den norska regeringen vill fortsätta hålla gränsen stängd även över sommaren. 

– Det skulle vara en ren total katastrof, då skulle ett stort antal företag gå i konkurs, säger Daniel Schützer (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet