Karin Hammarström är chef för hemtjänsten i Grums kommun Foto: SVT

Grums kommun kämpar mot klockan

Uppdaterad
Publicerad

De kommande åren går fler och fler undersköterskor i pension och det kommer att märkas inom äldrevården i kommunen.

– På sikt är det jätteallvarligt, säger Karin Hammarström, chef för hemtjänsten i Grums kommun.

Undersköterskornas kompetens behövs för att äldrevården i länets kommuner ska fungera. Bland annat tar de prover, mäter blodtryck och lägger om sår. Men de kommande sju åren försvinner i snitt 180 undersköterskor per år på grund av pensionsavgångar.

Dessutom ökar antalet värmlänningar över 80 år med 42 procent fram till år 2030, enligt en prognos från Statistiska centralbyrån. Det innebär att belastningen ökar ytterligare på personalen i äldrevården. Grums kommun kan räkna med ännu dystrare siffror, där ökar 80-plussarna med hela 50% under samma period.

Undersköterskor i Värmland

– Förutsättningen är att det också finns invånare som är yngre i kommunen, men så ser det inte ut idag, säger Karin Hammarström.

För att möta behovet erbjuder kommunen vuxenutbildningar för den som vill studera till undersköterska. De försöker också förbättra arbetsförhållandena inom vården, bland annat med hjälp av ny teknik.

De åtgärder som ni har vidtagit, räcker de?

– Förmodligen inte. Det behövs mer utbildning, kompetenslyft och andra strategier. Vi måste tänka utanför boxen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Undersköterskor i Värmland

Mer i ämnet