Mer än 1 700 personer har skrivit på listorna med krav på en folkomröstning. Foto: SVT

Hammarö på väg mot folkomröstning

Uppdaterad
Publicerad

Mycket talar för att det blir en folkomröstning om skolorna på Hammarö. Namninsamlingen med krav på folkomröstning för att bevara flera av de mindre skolorna i kommunen har fått in det antal namnunderskrifter som krävs.

– Det är fantastiskt och det visar att det är en fråga som berör många, säger Ulrika Fors Hardick som är en av initiativtagarna till folkomröstningen.

Det krävs att tio procent av de röstberättigade skriver under kravet. Det betyder, i Hammarö kommun, cirka 1200 namnunderskrifter. Uppskattningen som nu görs är att drygt 1 700 personer skrivit under listorna.

Skolstriden på Hammarö

”En demokratisk rättighet”

Namninsamlingen på Hammarö startade efter kommunfullmäktiges inriktningsbeslut om planer på en storskola vid Hammarö utbildningscenter.

Om den blir verklighet skulle det innebära en avveckling av Lillängsskolan och högstadiet på Mörmoskolan och Hammarlundens skola.

– Folkomröstningar är en demokratisk rättighet, det kan jag inte säga något om. Det är jättebra att de engagerar sig.

Så har kommunalrådet Per Aspengren (S) kommenterat kravet på en folkomröstning i SVT tidigare.

– Men för mig är det svårt att veta vad det är för fråga vi ska folkomrösta om för vi har inget beslut ännu. Vi har bara ett inriktningsbeslut, så först måste ett slutgiltigt beslut komma och där är vi inte än. Vi vill ha en jämlik och likvärdig skola.

Kommunfullmäktige avgör

Om de som kräver en folkomröstning får in tillräckligt många namn måste kommunfullmäktige behandla frågan. Om mer än en tredjedel av politikerna säger ja till folkomröstningen ska den genomföras. Men en folkomröstning är bara rådgivande.

Det är slutligen politikerna i kommunfullmäktige som tar de avgörande besluten om skolans organisation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolstriden på Hammarö

Mer i ämnet