Han åker världen runt för att stoppa guldbedrägerier

Uppdaterad
Publicerad

Uppfinningsrikedomen vad gäller att fuska med malmprover från guldgruvor är stor. Och misstänksamheten i branschen den är omfattande. Inte så konstigt med tanke på pengarna som finns i gruvbranschen

Det är stora värden som står på spel i guldgruvebranschen. Förra året producerade världens guldgruvor ungefär 3 000 ton guld till ett värde av 1 000 miljarder kronor i dagens guldpris.

Guldpriset varierar men ligger nu på cirka 360 000 kronor per kilo, så det finns pengar att tjäna på att lura gruvköpare att det finns mer guld i berget än vad det faktiskt finns.

Det är här som professor Rob Hellingwerf kommer in i bilden, för att hindra de som vill fuska. Men det är inte helt utan risker eller umbäranden.

Rob Hellingwerf

Professor Rob Hellingwerf är geolog och har arbetar vid Bergsskolan i Filipstad. Han är född och uppvuxen i Amsterdam där han också inledde sin akademiska bana. Via universitetet i Utrecht, Chalmers i Göteborg och Göteborgs universitet kom han till Filipstad 1999. 

Sedan mitten av 70-talet är han också anlitad av gruvprospektörer för att garantera att de prover som tas på berget i gruvorna och som ligger till grund för försäljningspriset, är riktiga och inte manipulerade. Han har gjort ett 25-tal expeditioner och om planerna går i lås så väntar en gruva på 3 000 meter höjd i Peru på att bli undersökt av honom under våren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.