Han blir centerns nya kommunalråd i Karlstad

Uppdaterad
Publicerad

Centerns nya kommunlråd i Karlstad blir en trädgårdsintresserad egenföretagare från Väse.

Andreas Pettersson fick erbjudandet om att bli kommunalråd fick i januari från partiets nomineringskommitté.

– Det gick många tankar. Jag är inte van att jobba på den här nivån politiskt men jag kände direkt att det skulle bli görsköj och jag antog utmaningen direkt, säger han.

Andreas Pettersson är 32 år gammal och uppvuxen på bondgård i Väse men jordbruk är inget han vill syssla med. Däremot trivs kanske allra bäst när han får pyssla i sin trädgård. Och andras också för den delen. Han är egenföretagare och driver en enmansfirma inom bland annat trädgårdsskötsel, städning, målning, tapetsering och snöskottning. Viss politisk erfarenhet har ändå: ledamot av partiets distriktsstyrelse och ersättare i kultur och fritidsnämnden och naturvårdsrådet i Karlstad.

Andreas har flera frågor som han tycker är viktiga och tänker driva:

–Centerpartiets nuvarande kommunalråd Henrik Lander sitter kvar på sin post fram till första juni men fick redan på partiets presskonferens idag se blickarna, kamerorna och mikrofonerna riktas mot sin efterträdare.

– Det är lite blandade känslor. Jag har varit med väldigt länge i karlstadspolitiken. Jag har varit gruppledare för Centerpartiet i 14 år faktiskt och  kände lite att det var dags.

Han säger att han inte har tröttnat på politiken men kanske har lågat falnat något.

– Man ske ge sig när man känner att hungern fortfarande finns där men kanske är lite dämpad och det kanske jag känner i Karlstad.

Henrik Lander behåller sin plats i fullmäktige i Karlstad och kandiderar också till riksdagen.

Om sin efterträdare säger han:

– Han har hjärtat på rätt ställe och är en urgenuin centerpartist. Även om han inte har kunskap i alla frågor kan han svara med hjärtat.

Och just kunskapsbristen är det första som Andreas Pettersson tänker göra något åt.

– Nu kommer jag att sätta mig in i alla frågor som finns i kommunen. Jag kommer att lära mig de kommunala frågorna så jag är fullt förberedd inför valrörelsen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.