Karlstadsbon Pontus Bucht har kvalat in till Fortnite World Cup 2019 som arrangeras i USA i slutet av juli. Foto: Pontus Bucht

Han får tävla mot världens bästa i Fortnite

Publicerad
Karlstadsbon Pontus Bucht har kvalat in till Fortnite World Cup 2019 som arrangeras i USA i sommar. Den totala prispotten i e-sportturneringen ligger på 30 miljoner dollar och vinnaren i soloturneringen, som Pontus deltar i, får tre miljoner dollar.
– Det är knappt så man förstår det, säger Pontus Bucht till SVT.

Han är 23 år, pluggar till civilingenjör och har hållit på med e-sport i ett tiotal år. Fortnite har han spelat i drygt ett år.

– Jag har alltid haft lätt för spel och att lära mig att bli bättre, säger Pontus Bucht.

Under våren har han deltagit i olika kvaltävlingar i den världsturnering som speltillverkaren arrangerat. Vissa kval har engagerat runt 10 000 deltagare berättar Pontus Bucht.

– I det första solokvalet kom jag topp 50 i finalen. I det andra solokvalet kom jag på plats fyra och det var då jag fick en plats till USA, förklarar han.

Garanterad prispeng

Turneringen hålls i New York med start 26 juli och för Pontus Bucht är det stort att få åka dit och tävla mot de bästa i världen:

– Det är helt otroligt! Och minsta garanterade prispeng för den som kvalat dit är 50 000 dollar, säger han. Vinnaren i soloturneringen får tre miljoner dollar, förklarar han vidare.

Vad tror du om dina chanser?

– Jag satsar nog minst på topp 20. Det tror jag är realistiskt, säger Pontus Bucht.

Studierna kan få ta en paus

Han har redan hunnit få en del prispengar under kvaltävlingarna och funderar nu på om det här kan vara en framtida försörjning:

– Man kanske kan ta något år från plugget för att ta reda på om man kan leva på det här ett tag, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer