Just nu är hela Sverige utom Kalmar län rött på de norska kartorna, med krav på tio dagars karantän för Sverigeresenärer vid återkomsten till Norge. Foto: SVT

Handeln i Norge kraftigt uppåt under coronapandemin

Uppdaterad
Publicerad

Den norska dagligvaruhandeln har ökat sin omsättning med 21,2 miljarder norska kronor under de tre första kvartalen 2020. Orsaken stavas corona och stängda gränser, och trenden kan hålla i sig.

– Det vi ser nu kan vara ett tecken på att norrmännen ändrat sina vanor även på sikt, säger Gunnar Portvik, kommunikationsansvarig på analysföretaget Nielsen som tagit fram siffrorna.

Handeln i Norge ökade kraftigt när gränsen mot Sverige stängde i mitten av mars, och de stora gränshandelsbutikerna lämnades öde.

Sedan slutet av juli har gränsen varit öppen mot delar av Sverige i olika omgångar, men trots det har handeln på den norska sidan fortsatt att öka i samma takt. Till och med september månad ligger ökningen i dagligvaruhandeln på 16,1 procent – 21,2 miljarder norska kronor.

– Det är förbluffande hur ökningen har hållit i sig, men det har varit en period i Norge när vi talat väldigt mycket om skam när det gäller sverigeresor. Även om gränsen öppnat i vissa områden betyder det inte att kunderna valt att resa, säger Gunnar Portvik på analysföretaget Nielsen.

Ökar mest längs gränsen

Det är också försäljningen av typiska gränshandelsvaror som alkohol, läsk, sockervaror och tobak som ökat allra mest, och tydligast är ökningen i de gränsnära områdena.

Försäljningen av tobaksvaror har till exempel ökat med 60 procent i hela Norge under det tredje kvartalet, medan ökningen ligger på 190 procent längs gränsen mot Strömstad och delar av Värmland.

Nya vanor kan bestå

Just nu är hela Sverige utom Kalmar län rött på de norska kartorna, med krav på tio dagars karantän för sverigeresenärer vid återkomsten till Norge.

Men även om gränsen skulle öppna igen är det inte säkert att det betyder att kunderna ändrar sina nya vanor, säger Gunnar Portvik.

– Framtiden är väldigt osäker. Det här kan vara ett tecken på ändrat beteende på norsk sida, att man vill stödja den lokala handeln helt enkelt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet