Se siffrorna från samtliga kommuner i listan nedan. Foto: SVT

Här är valresultaten för Värmland – så gick det i din kommun

Uppdaterad
Publicerad

Det blev stora tapp för flera etablerade och styrande partier i valen till kommunfullmäktige i Värmland. Sverigedemokraterna ökar nästan överallt och samtidigt har flera nya lokala partier tagit mark.

SVT har sammanställt hur det har gått i din kommun.

Arvika

Här har S, V och MP styrt i majoritet. Men nu tappar S två mandat och därmed majoritetsstyret. Nystartade Arvikapartiet kliver in starkt och tar tre mandat. De har tidigare sagt att de vill se ett maktskifte – S har haft kommunalrådsposten i Arvika sedan 1979 – men frågan är om högersidan lyckas hålla ihop ett samarbete där C och L i så fall skulle behöva prata med SD.

Eda

Här styr den ovanliga och blocköverskridande konstellationen C, HEL, V och KD i minoritet. Men nu står det klart att de tillsammans tappar tre mandat. Den stora vinnaren är SD, som får två nya mandat. S är fortfarande det enskilt största partiet, även om de tappar ett mandat. Till Arvika Nyheter säger S-toppen att hon inte stängt dörren för något av de andra partierna – inte ens SD, som partiet avvisat i övriga kommuner, alltså.

Filipstad

Här är det riktigt jämnt. Styrande S ligger kvar stabilt men i och med att den nuvarande samarbetspartnern, V, tappar ett mandat faller majoritetsstyret. Nu är frågan om C kliver över för att stötta ett fortsatt vänsterstyre eller om det blir ett maktskifte med SD-mandat: ”Pest eller kolera”, säger centerns kretsordförande till NWT. Ökar mest gör Liberalerna (L) följt av Sverigedemokraterna (SD).

Forshaga

S går fram och får ytterligare ett mandat i fullmäktige vilket innebär att det nuvarande styret tillsammans med C troligtvis kan fortsätta trots att C är det parti som tappar allra mest – 5,6 procentenheter och därmed två mandat. SD är det parti som ökat mest, med 5,2 procentenheter.

Grums

Här har Socialdemokraterna (S) haft över 50 procent av rösterna i över 50 år men nu verkar den tiden vara förbi. Med 46,5 procent av rösterna (ett tapp på drygt nio procentenheter) tvingas de nu samarbeta med andra partier om de ska fortsätta sitta på makten. Allra mest har M ökat, med 7,3 procentenheter och är därmed näst största partiet sett till procent – men får ändå lika många mandat som SD.

Hagfors

Styrande Oberoende Realister (OR) kliver fram ytterligare i kommunen och tar två nya mandat. Det ser ut att vara giganternas kamp här – alla partier förutom OR och S tappar röster och L blir av med sitt enda mandat. Hagfors är också den enda kommunen i Värmland där SD tappar röster.

Hammarö

Här är det inga stora förändringar i partisympatier eller mandatfördelning. Vänsterpartiet (V) tappar ett mandat till Sans o Balans (SoB). Om den tidigare koalitionen mellan S, C, V och MP står fast påverkar det inte deras majoritet i fullmäktige eftersom de då skulle ha 16 av de 31 mandaten.

Karlstad

I Karlstad lutar det åt maktskifte då S tar fyra nya mandat. Men Moderaternas nya toppnamn, Alexander Torin, ger inte upp hoppet om att det blågröna styret (MP, C, L, KD, M) ska överleva i någon form och han utesluter inga samarbeten. Det lär bli tuffa förhandlingar då fem av nio partier stänger dörren till SD och troligt är att ingen sida lyckas få ihop 31 mandat utan får styra i minoritet. Karlstadpartiet Livskvalitet tappar ett mandat, troligtvis för att deras största fråga – en Muminpark på Skutberget – nu är överspelad. 

Kil

S och C har styrt i majoritet med 22 av 41 mandat. Eftersom C tappar stort (nästan sju procentenheter) tappar de sin majoritet medan M, KD och SD tillsammans plockar fyra nya mandat. Det räcker dock inte för ett nytt högerstyre utan C. Kommunstyrelsens ordförande, Anders Johansson (S), säger till NWT att han hoppas få till ett majoritetsstyre tillsammans med C, V och MP.

Kristinehamn

I Kristinehamn går S kraftigt framåt och tar tillbaka flera av mandaten de tappade i valet 2018. Mycket tyder på ett maktskifte i kommunen som nu styrs av M, L, KD och MP (tidigare även C). Den stora förloraren sett till antalet röster är C men om de inleder samarbete med vänstersidan kan de ingå i en majoritet även efter detta val.

Munkfors

S tappar stort (fem procentenheter) men behåller fortsatt sin majoritet i Värmlands starkaste S-fäste, med 58,1 procent av rösterna. C backar lika stort och störst framgångar syns för SD, som ökar med sju procenenhter. 

Storfors

S gör ett rejält tapp på hela 14 procentenheter men M ökar ännu mer – med 16 procentenheter – och SD med sju. Socialdemokraternas resultat i kommunen är historiskt dåligt och de riskerar att tappa makten för första gången på 72 år – sedan kommunen bildades. Men, det hänger i så fall på att C samarbetar med SD. Storforsdemokraterna tappar 4,4 procentenheter och åker därmed ut ur fullmäktige.

Sunne

Centerpartiet gör ett katastrofval i ett av sina historiskt starkaste fästen. De tappar nio procenenhter och därmed fyra mandat – lika mycket som M ökar. Klart är att den tidigare C-S-majoriteten är förlorad, men vilka som tar över (eller lyckas behålla) makten är fortsatt mycket oklart.

Säffle

Centerpartiet, som styrt kommunen i många år, är fortsatt störst men tappar fem procentenheter. Kommunstyrelsens ordförande, Dag Rogne (C), säger att han hoppas kunna fortsätta styra tillsammans med M, L, KD och SiV precis som tidigare. Jämfört med det preliminära resultatet har MP lyckats ta ett mandat medan KD backar från tre

Torsby

Både S och C tappar väljare medan KD ökar. Den största skrällen är dock DOiT, ett nystartat lokalt parti med fäste i norra kommundelen, som plockar 11,4 procent av rösterna. L, som ingår i det nuvarande styret (med S och C) får inte ens en procent av rösterna och åker ur fullmäktige. 16 mandat behövs för majoritet och det kan mycket väl bli ett maktskifte, men till skillnad från det preliminära resultatet har S nu fått ett mandat till medan DOiT tappar ett.

Årjäng

S backar 7,2 procenenheter – nästan lika mycket som KD ökar (7,9). Här har S styrt under många år, senast tillsammans med C och MP, men nu ser det mycket väl ut att kunna bli ett maktskifte med KD i spetsen och eventuellt med SD i styret.

Region Värmland

S gick fram i regionen och plockade tre nya mandat. Det i kombination med att C, L, SiV och MP tappar, öppnar för ett maktskifte efter att M innehaft ledarskapet de senaste tolv åren, senast under Värmlandssamverkans flagg (M, C, L, KD, SiV, MP).

Nu står det klart att MP åker ur regionfullmäktige, medan SD plockar ytterligare tre mandat. Frågan är vilket parti S lyckas locka över till sin sida och vilken roll SD kommer spela.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Värmland

Mer i ämnet