Bild som visar stam och höjd på granar i beståndet. Foto: Skogsforum

Här växer ett rekord

Uppdaterad
Publicerad

Den började växa redan 1890 och växer fortfarande – nu är granen med sina 49,4 meter korad till högsta träd i Sverige.

Granen har hittats av medlemmar i webbsajten Skogsforum. se som tagit hjälp av Sveriges Lantbruksuniversitets laserdata för att kunna lokalisera granen. Att Sveriges högsta gran skulle finnas här i Värmland var dock inte oväntat. Under de dagar man letade efter rekordgranen mätte man i området över hundra granar som var över 40 meter.

– Vi vet sedan tidigare att det finns ett stråk i Värmland med ett fantastiskt skogsbestånd, säger Torbjörn Johnsen, på Skogsforum.

Gynnsamma förutsättningar

Stråket går från Mölnbackatrakten via Lekvattnet och Torsby och upp mot gränsen mot Norge. Anledningen till att det växer så många höga träd just här är att det råder extremt gynnsamma förutsättningar.  De handlar om att landskapet sluttar så att det hela tiden sipprar vatten,  och att många av sluttningarna ligger på hyperitberg vilket gör att mineralen hyperit berikar skogsmarken, vilket är gynnsamt för träden.

Officiellt rekord tillsvidare

Granen som hittats i Forshaga är av arten Picea Abies vilket är vanlig inhemsk gran. Den har en bra tillväxt och kommer passera 50 meter om några år.

Det finns ett träd i Omberg i Östergötland som är ungefär lika högt. Men det är av den inplanterade, snabbväxande arten Silvergran. På Skogsforum menar man att det är Mölnbackagranen som ska betraktas som Sveriges högsta gran.

– Vi lanserar detta som officiellt rekord tills någon hävdar att de hittat ett högre träd, då åker vi dit och mäter det också, säger Torbjörn Johnsen, på Skogsforum.

I Skogsforums tråd om Möllnbackagranen kan du läsa mer om granen och hur den hittades.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.