Foto: TT

Hets mot folkgrupp utreds av JK

Publicerad

En förundersökning är inledd av Justitiekanslern med anledning av misstänkt tryckfrihetsbrott gällande hets mot folkgrupp.

Händelsen utspelades i Charlottenberg vid en bilkortege i april och anmäldes till polisen, som sedan överlämnade anmälan till JK. Enligt delbeslutet från JK så var det två klistermärken som föreställde en hakkorsvariant, ett klistermärke med två korslagda skafthandgranater och den fjärde föreställande en dödskalle ovanpå korsade benknotor.

Den sistnämda symbolen kallas för ”totenkopf” och syntes även på en t-shirt i bilkortegen. Under andra världskriget bildade tyskarna en militär division med samma namn, SS-Panzer-Division Totenkopf, vilket innebär att symbolen är en nazistsymbol.

Justitisekanslern skriver i sin bedömning:

Det tryckfrihetsbrott som anmälan avser är het mot folkgrupp. Detta brott innefattar att någon hotar eller uttrycker missaktning för en folkgrupp eller en annan sådan grupp av personer med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse, sexuell läggning eller könsöverskridande identitet eller uttryck.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer