Skatten höjs i Grums, Storfors och på Hammarö nästa år. Foto: SVT

Höjd skatt i tre värmlandskommuner nästa år

Uppdaterad
Publicerad

Skatten höjs i Grums, Storfors och på Hammarö nästa år. Av Värmlands sexton kommuner så behåller 13 kommuner skatten oförändrad nästa år. Men tre kommuner höjer skattesatsen.

Största höjningen, en krona och femtio öre, blir det på Hammarö, Sedan kommer Storfors med 68 öre och Grums med 48 öre.

Sparkrav inom skolan

I Grums ger skattehöjningen ny inkomst på nästan nio miljoner kronor. Av det ska 5,8 miljoner kronor gå till skolan och cirka tre miljoner till socialtjänsten. Men trots de extra pengarna tvingas kommunen att spara inom skolans område genom att till exempel lägga ner skolan i Skruvstad.

Totalt kommer Grums kommun att behöva spara 21 miljoner kronor, enligt kommunalrådet Leif Haraldsson (S).

Sparkrav i flera kommuner

På Hammarö, som höjer skatten med en krona och femtio öre, ska man spara 58 miljoner kronor. Utan skattehöjningen hade sparkravet landat på 120 miljoner kronor och det var inte möjligt ur ett verksamhetsperspektiv, anser kommunalrådet Bo Henriksson (M).

Sparkrav väntar även i andra värmländska kommuner även om det i vissa kommuner är oklart hur stora besparingskraven blir under nästa år.

Överskott i Munkfors

Munkfors kommun är den enda kommunen i Värmland som svarar att det inte kommer att bli några besparingar nästa år. Det planerade överskottet är till och med lite större än budgeterat, enligt kommunalrådet Mathias Lindquist. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.