Foto: TT

Hovrätten ger kommunen rätt mot HA

Uppdaterad
Publicerad
Hovrätten fastställer Värmlands tingsrätts dom som innebär att Karlstad kommun har rätt att vräka mc-klubben Hells Angels från deras gård i Härtsöga, strax utanför Karlstad.

Tvisten har handlat om huruvida kommunen kan vräka klubben från gården, eftersom Hells Angels-klubben Solstadens motorsport inte har hållit gården försäkrad. Kommunen hävdar att eftersom Solstadens Motorsport inte har försäkrat fastigheten, som klubben hyr av kommunen, har de brutit mot hyresavtalet och kan sägas upp. HA-klubben Solstadens Motorsport hävdar att en försäkring är fastighetsägarens och inte klubbens ansvar.

Värmlands tingsrätt gav i en dom från december 2015 kommunen rätt, men domen överklagades, och nu har alltså hovrätten gett sin syn på saken. Förutom att kommunen nu får rätt ska MC-klubben även betala kommunens rättegångskostnader i både tingsrätten och hovrätten på sammanlagt 479 555 kronor.

– Det här är en seger för demokratin och vår kamp mot de kriminella nätverken. Vi vill inte ha Hells Angels i Karlstad och hoppas att de nu accepterar det här domslutet och lämnar lokalen, säger Per-Samuel Nisser (M), kommunstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande.

– Det är tråkigt att vi förlorade med 3-1 men båda sidor har formulerat sig väl. Men eftersom den delen av avtalet ogillades att man skulle få verkställa beslutet om att flytta innan domen vunnit laga kraft – så kommer vi att vara kvar i fastigheten tills vidare, säger advokat Ismo Salmi, som företräder Solstadens Motorsport.

Många turer

Flera juridiska prövningar har gjorts sedan kommunen köpte gården år 2013 – då med planen att säga upp MC-klubben som hyresgäst.

– Jag kommer att rekommendera våra huvudmän att begära prövning i Högsta domstolen. Skulle vi behöva flytta så är det inte så att det råder brist för oss på klubblokaler att välja på. Tvärtom så står hyresvärdar i kö för att få hyra ut till oss, berättar klubbens advokat Ismo Salmi.

– Alla goda krafter i samhället måste samverka för att bekämpa de kriminella mc-gängen och vi har ansvar för att Karlstad är en trygg stad att leva och bo i, säger Per-Samuel Nisser (M).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hells Angels klubblokal i Härtsöga

Mer i ämnet