Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åklagare Barbro Brännlund om Hovrättens dom. (Bilden till höger är en genrebild och har inget med sammanhanget att göra.) Foto: Dahlia Poignant Khafagi/TT

Hovrätten skärper straffet för den värmländske sugardaddyn

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten för Västra Sverige skärper nu straffet för den så kallade sugardaddyn, en man i 60-årsåldern från västra Värmland, som i tingsrätten dömdes till fyra år och sex månaders fängelse för bland annat nio våldtäkter.

Hovrätten höjer nu straffet till fem års fängelse mot den tidigare domen i Värmlands Tingsrätt där mannen dömdes till fyra år och sex månaders fängelse. Hovrätten ändrar bland annat tingsrättens bedömning i ett fall av oaktsam våldtäkt till våldtäkt. Han döms även för två fall av våldtäkt som ogillades av tingsrätten. Sammantaget döms han i Hovrätten för Västra Sverige för 13 fall av våldtäkt, köp av sexuell tjänst vid 11 tillfällen, två fall av bedrägeri och ett grovt bedrägeri.

– Jag är besviken så klart, vi trodde inte det skulle gå så här. Jag har inte hunnit prata med honom än. Det vi kan göra nu är väl att försöka hitta skäl till prövning i Högsta domstolen, säger mannens advokat Hans Berglund.

Hör åklagare Barbro Brännlunds reaktion på domen i klippet.

Mildare dom i tingsrätten

Mannen stod åtalad för 13 fall av våldtäkt, 10 fall av köp av sexuell tjänst och flera bedrägeribrott mot sammanlagt 26 olika kvinnor från bland annat Värmland, Örebro, Göteborg och Stockholm. I Värmlands tingsrätt dömdes serievåldtäktsmannen i somras till fyra år och sex månaders fängelse för nio fall av våldtäkt, en oaktsam våldtäkt, elva köp av sexuell tjänst, ett grovt bedrägeri samt två fall av bedrägeri. Han dömdes även till att betala skadestånd till de utsatta kvinnorna på närmare 1,7 miljoner kronor.

Sugardaddyn greps i augusti 2021

Mannen greps i augusti 2021, misstänkt för att ha lurat och förgripit sig på en ett stort antal kvinnor. Han fick kontakt med kvinnorna på en sugardejtingsajt och i många fall köpte mannen tågbiljetter till kvinnorna som åkte hem till honom i västra Värmland. Han har erkänt köp av sexuella tjänster och bedrägeri men hela tiden nekat till våldtäkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.