Elvaåriga Ikran Said har lärt sig massor under helgens girlcamp. Foto: Jenna Eriksson/SVT

Ikran vill bli basketproffs

Uppdaterad
Publicerad

Girlscamp samlade i helgen ett 50-tal baskettjejer och ledare från värmlands basketklubbar i Fröding Arena på Kronoparken. Många tjejer hoppar av sporten i 15-års åldern och det vill man ändra på.

– För killar är det självklart att de kan bli proffs om de är duktiga, men tjejer måste också våga drömma, säger Elisabeth Egnell, ordförande i Svenska basketdamligan, som har tio år som proffs bakom sig.

Svenska basketförbundet och Karlstad Suns basket arrangerade helgens girlscamp där tjejer från Arvika, Hammarö och Karlstad deltog. Det var en helg som mest av allt handlade om att spela basket men också om att vara idrottande tjej. Förbundet söker svar på hur de ska kunna behålla tjejspelare i samma grad som killar i sporten. Som det ser ut idag är det betydligt fler tjejer som spelar basket än killar upp till 14-15-års ålder, där slutar tjejerna i hög grad till skillnad från killarna.

-Vi tittar bland annat på ledarskapsrollen, som är komplex. Det handlar mycket om förståelse för att de är mer än bara basketspelare, säger Elisabeth Egnell. 

Viktigt med förebilder

Elisabeth Egnell som började spela basket som 11-åring, har spelat i Frankrike, Ungern, Italien och USA. Hon tycker det är viktigt att tjejerna får inspiration och förebilder. Och en förebild som fanns med i helgen var Paula Juhlin från Arvika, som spelar i Alvik. Hennes budskap till tjejerna var att våga ta för sig och sikta högt.

Paula Juhlin vill inspirera tjejerna att satsa på basket. Foto: Jenny Eriksson/SVT

– Det går att kombinera basket med studier men basket kan också bli deras framtida jobb. Det är viktigt att förstå att man kan leva på att spela basket, säger Paula Juhlin.

Vad har du fått för reaktioner?

– De tycker det är jättekul och Elisabeth som spelat utomlands och jag som spelar i Stockholm kan ge en ny bild av möjligheterna inom basket.

Drömmar om proffskarriär

11-åriga Ikran Said och 12-åriga Amra Kajosevic spelar båda i Karlstad Suns basket, och siktar högt. Kolla in klippet ovan så får du höra om deras drömmar och hur de ska ta sig dit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.