Den 15 juni 2021 hittades John Walter drunknad i Uvån i närheten av HVB-hemmet han var placerad på. Foto: SVT

Ingen överprövning av åklagarens beslut i John Walter-fallet

Uppdaterad
Publicerad

Riksåklagaren kommer inte överpröva åklagare Stefan Wessbergs beslut att enbart åtala två anställda för femårige John Walters död, det uppger nwt.se. Pojkens pappa ansåg att åklagaren också borde söka misstänkta högre upp i hierarkin.

Det var den 15 juni 2021 som femårige John Walter avvek från HVB-hemmet Platea i Hagfors och senare hittades drunknad i intilliggande Uvån. Två anställda på HVB-hemmet åtalades för vållande till annans död och dömdes också för brottet i Värmlands tingsrätt. De båda friades senare av Hovrätten för västra Sverige.

Pojkens pappa begärde senare en överprövning av åklagarens beslut att enbart åtala de båda anställda. Han menade att det borde gå att söka ansvar även hos cheferna i verksamheten. Men begäran har avslagits. Till nwt.se säger överåklagare Eva-Marie Persson:

– Jag har gått igenom ärendet och delar åklagarens bedömning. Åklagarens beslut ska därför inte ändras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Femåringen som hittades död i Hagfors

Mer i ämnet