Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här uttalar sig John Walters pappa om hovrättsdomen som kom 6 februari: ”Energin måste kanaliseras på upprättelse för honom”. Foto: SVT

Begär granskning av Riksåklagaren – John Walters pappa ser andra ansvariga för sonens död

Uppdaterad
Publicerad

För några veckor sen friade hovrätten två HVB-hemsanställda för vållande till femåriga John Walters död. Nu begär John Walters pappa Hans-Erik Sjöholm att Riksåklagaren ska granska utredningen och ta reda på om det kan finnas andra ansvariga.

I begäran som skickats in av hans målsägandebiträde Catharina Wikner kräver han att Riksåklagaren ska ta reda på om det finns andra misstänkta personer – något som både pappan och Wikner anser borde ha gjorts tidigare.

Trots begäran har inte Sjöholm några stora förhoppningar om framgång.

Femåringen som hittades död i Hagfors

– Jag tror inte att det kommer att bli någon granskning av utredningen. Ingen kommer att behöva ta ansvar för min sons död.

Hoppas på ny förundersökning

Hans-Erik Sjöholm har sedan sonens död den 15 juni 2021 haft uppfattningen att det i första hand är ansvariga för Falu kommun och vårdbolaget Platea/Humana som borde ta det straffrättsliga ansvaret. Hans uppfattning är att deras skuld aldrig utreddes.

Nu hoppas han att Riksåklagaren ska granska den tidigare utredningen i syfte att utröna om det kan inledas en ny förundersökning med sikte på andra misstänkta.

Betraktas som begäran om överprövning

SVT har sökt Riksåklagaren för en kommentar kring skrivelsen. Annika Collin, pressekreterare på åklagarmyndigheter svarar via mejl:

“Vi har betraktat den här skrivelsen som en begäran om överprövning och har därför skickat den till Åklagarkammaren i Karlstad för sedvanlig handläggning. En överprövning går först och främst till åklagaren för omprövning, och överprövas sedan av högre åklagare på Utvecklingscentrum. En överprövning kan leda till att ett beslut ändras eller att det bedöms vara korrekt och därför inte ändras. Undantagsvis kan Utvecklingscentrums beslut också överprövas av riksåklagaren.”

Begärda överprövningar per år i Sverige:

Den som är berörd av en åklagares beslut kan begära att beslutet ändras genom en överprövning av en högre åklagare (överåklagare eller vice överåklagare vid Utvecklingscentrum).

2023 – 2 703 ärenden

2022– 2 729

2021 – 2 984

2023 ändrades åklagarbeslutet i 113 ärenden vilket motsvarar drygt 4 procent av antalet avgjorda överprövningar.

Källa: Åklagarmyndighetens årsredovisning 2023

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Femåringen som hittades död i Hagfors

Mer i ämnet