Den psykiatriska öppenvården för vuxna i Karlstad får kritik av IVO. Foto: TT

IVO-kritik mot psykiatriska öppenvården: ”Riskerar vårdskador”

Uppdaterad
Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) påtalar flera brister gällande de psykiatriska öppenvårdsenheterna i Karlstad och Torsby.

Bland annat anser IVO att patienter i Karlstad riskerar vårdskador på grund av långa väntetider och att de ”tappas bort” i patienthanteringssystemet.

IVO genomförde en regional tillsyn av psykiatriska öppenvårdsmottagningar i juni 2019. Den psykiatriska öppenvården för vuxna, mottagningsenheterna 2, 3 och 4, i Karlstad har enligt IVO flera brister.

Riskerar vårdskador

IVO anser att:

• Patienter riskerar att drabbas av vårdskador på grund av långa väntetider till bedömning, utredning och behandling.

• Patienter ”tappas bort” i patienthanteringssystemet, något som inträffar varje vecka och upptäcks oftast först när patienten hör av sig och efterfrågar sin tidsbokning.

• Det är en patientsäkerhetsrisk att det är otydligt för personalen vilka rutiner som gäller vid verksamheten.

• Personal bortprioriterar att skriva avvikelserapporter.

• Patienters sjukskrivning förlängs utan föregående bedömning av läkare.

IVO avslutar ärendet i Karlstad och vidtar inga ytterligare åtgärder men skriver i sitt beslut att de ”förutsätter att vårdgivaren vidtar åtgärder för att komma tillrätta med bristerna”.

Brister i Torsby

Vad gäller den psykiatriska öppenvården i Torsby påtalar IVO brister i verksamhetens väntetider som kan leda till att patienter får fördröjd utredning och behandling samt att det finns brister i avvikelserapporteringen.

IVO vidtar inga ytterligare åtgärder i Torsby men kan komma att följa upp beslutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.