Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Cecilia Jansson är sjuksköterska inom slutenpsykiatrin på CSK. Foto: SVT

Stängda platser på psykiatriavdelningar på CSK

Uppdaterad
Publicerad

I december stängdes sex vårdplatser på slutenpsykiatrin på Centralsjukhuset i Karlstad och i januari stängde man sex till. Anledningen är bristen på sjuksköterskor.
– Jag vet många som vill jobba här men som det ser ut nu vill ingen komma hit, säger psykiatrisjuksköterskan Cecilia Jansson.

Platserna som stängts ner är på så kallade förstämningsavdelningar dit personer med ångest eller depression får vård. De ska vara stängda tills augusti. I vår ska verksamheten försöka rekrytera och fylla de vakanta tjänsterna.

– Det främsta är att öka lönerna. De måste göra det för ingen kommer vilja jobba på CSK överhuvudtaget, säger Cecilia Jansson.

Arbetsmiljön största orsaken

Arbetssituationen för sjuksköterskorna inom slutenpsykiatrin har varit ansträngd med ensamarbete, jobb varannan helg och dubbelskift. Hot om våld på arbetsplatsen är också en parameter enligt Cecilia Jansson.

– Jag tror absolut att man kan vara mer vaksamma på hot om vi är mer personal. Är man ensam så måste man ha koll på sitt område och man hinner inte med så mycket annat, säger Cecilia Jansson.

Mindre arbetsbörda

Runt 20 sjuksköterskor sa upp sig hösten 2019 men Cecilia Jansson blev övertalad att stanna kvar ett tag till. De stängda platserna innebär att arbetsbördan lättar något för personalen.

Kan man känna sig trygg med att komma till psykiatrin?

– Ja, för de som väl kommer in till oss men sen finns det ju väldigt många som inte blir inlagda, säger psykiatrisjuksköterskan Cecilia Jansson.

Men verksamhetschefen Agneta Nilsson Lohse menar att patientsäkerheten inte är hotat.

– Vi följer vårdplatsbeläggningen dag för dag för att se hur situationen ser ut så vi kan säkerställa den vården vi behöver leverera till patienterna.

Osäkra vakanser

Enligt Cecilia Jansson rör det sig om drygt 25 vakanta sjukskötersketjänster men verksamhetschefen för slutenpsykiatrin Agneta Nilsson Lohse kan inte specificera hur mycket personal som måste till.

– Läget förändras dagligen, någon har återtagit sin uppsägning och någon har kommit tillbaka till verksamheten samtidigt som vi gör en översyn i verksamheten, säger Agneta Nilsson Lhose.

Hör mer i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer