Ett av vårdföretaget Plateas HVB-hem – nu kommer beskedet från Ivo att bolagets verksamhet i Hagfors tvingas stänga Foto: SVT

Ivo stänger Plateas HVB-hem i Hagfors – efter att femåring hittats död

Uppdaterad
Publicerad

En femårig pojke omkom efter att ha avvikit från Plateas HVB-hem i Hagfors tidigare i veckan – nu stängs boendet. Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, fattade beslutet under fredagseftermiddagen.

Ivos beslut innebär att de barn som finns i två av Plateas verksamheter i Hagfors ska omplaceras och ska enligt beslutet senast vara utskrivna torsdagen den 24 juni.

– Det innebär att kommunerna blir tvungna att hitta nya placeringar på extremt kort tid, säger Patrik Silverudd som är informationsansvarig för Platea.

Ska överklaga

Ivos beslut grundas bland annat på att omständigheterna kring dödsfallet tidigare i veckan är oklara och att det behöver genomföras en vidare utredning. Beslutet gäller med omedelbar verkan och är giltigt i högst sex månader.

– Vi kommer överklaga beslutet och begära inhibition eftersom en snabb omplacering riskerar försämra de placerade barnens situation, säger Patrik Silverudd.

Vinst på 29 miljoner

Platea är en del av Humanakoncernen och har varit en av koncernens vinstmaskiner. Under 2020 gjorde företaget en vinst på 29 miljoner kronor vilket motsvarade 39 procent av omsättningen.

SVT Nyheter har tidigare granskat HVB-hem runtom i landet där det uppdagats brister. Plateas boende i Hagfors är ett av dem.

Vi har sökt Ivo för en kommentar men den ansvariga myndigheten har inte gått att nå.

Hör av dig till våra granskande reportrar med ett mejl direkt till:
 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Femåringen som hittades död i Hagfors

Mer i ämnet