Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Peter ”Peppe” Eriksson om livet som missbrukare – och hur han tog sig ur det. Foto: SVT

Pastorn levde som kriminell i Karlstad – nu hjälper han andra missbrukare

Publicerad

I tre år har Peter ”Peppe” Eriksson arbetat inom pingstkyrkan i Arvika med att hjälpa personer som är fast i drogmissbruk. Han har själv en historia som hemlös, kriminell och narkotikaberoende.

Som 17-åring kom han till Karlstad och ganska direkt rånade han en kiosk. Samtidigt blev narkotikamissbruket och misären allt värre.

– Jag träffade min stora kärlek som var amfetaminet, berättar han.

Narkotikamissbruket i Värmland

Jobbat i Arvika

Vi träffar Peter ”Peppe” Eriksson i pingstkyrkan i Borås, där han nu jobbar som pastor sedan några veckor tillbaka.

De senaste åren har han sett som sin livsuppgift att hjälpa andra som fastnat i missbruk. Fram till helt nyligen i Arvika.

I klippet berättar om livet som narkoman och hur han tog sig ur drogträsket.

Hjälp vid drogmissbruk

Om du behöver hjälp eller behandling för narkotikamissbruk finns flera ställen du kan vända dig till. Här är några exempel:

 Droghjälpen: Hit kan du ringa anonymt för att få råd och stöd. Du kan välja att vara anonym. Tjänsten är kostnadsfri och drivs av Beroendecentrum Stockholm. Ring 020-91 91 91.En hälsocentral eller en ungdomsmottagning. Elevhälsan, studenthälsan eller företagshälsovården, beroende på om du går i skolan, studerar eller jobbar. En förening som stöttar personer som använder droger, till exempel Anonyma Narkomaner.En särskild mottagning för personer som behöver hjälp med missbruk. Om det är akut, till exempel om du har tagit en överdos, ska du alltid ringa 112.VärmlandFörsta linjen unga är en mottagning dit du kan vända dig för att prata om hur du mår och du är mellan 6-20 år. Mottagningen finns på flera platser i länet och nås via 1177.Nexus är Karlstad kommuns öppenvårdsmottagning som vänder sig till dig som är upp till 25 år och har problem med alkohol, andra droger eller spelmissbruk. Enbart för de som bor i Karlstad kommun. Nås via Karlstad kommuns växel 054/540 00 00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Narkotikamissbruket i Värmland

Mer i ämnet