Foto: SVT

Jägarförbundet: ”Ge äpplena till älgarna”

Uppdaterad
Publicerad

Nu uppmanar jägarförbundet villaägare att inte slänga äpplena i komposten utan ge frukten till älgarna. De kan behöva lite energitillskott efter den torra sommaren och inför den stundande brunstperioden.

– Älgarna kan behöva lite ”energidryck” för att orka med brunsten de närmsta veckorna, säger Daniel Ligné, riksjaktvårdskonsulent.

Älgarna, är i dålig kondition inför vintern och behöver extra hjälp. Det är den torra sommaren i år som gjort att betet är sämre än vanligt för de vilda djuren.

– Vi står inför en tuff vinter för älgar och andra vilda djur, men det finns saker vi kan göra för att hjälpa dem, säger Daniel Ligné.

Rekordvärme 2018

Stora äppelskördar

På många platser är det just nu många som får stora skördar av äpplen och som kan vara till stor hjälp för de utsatta djuren.

– Våra villaträdgårdar är just nu fulla av frukt, inte minst äpplen, som älgarna älskar. Äpplen innehåller mycket energi och vatten och kan nästan liknas vid energidryck för älgen efter sommarens strapatser. Har du frukt som du inte behöver själv så se till att den kommer ut i skogen. Kan du inte köra ut den själv så ta kontakt med jägare du känner så kan de se till att frukten hamnar på ett lämpligt ställe där djuren hittar den. Dessutom slipper du då vildsvin och älgar som kommer in i trädgården i jakt på fallfrukt, uppmanar Daniel.

Gör så här:

1. Plocka äpplen.

2. Prata med markägaren och kontrollera att du får lägga ut äpplen.

3. Lägg frukten långt från hårt trafikerade vägar.

4. Lägg inte allt i en stor hög. Sprid ut i mindre högar med tio meters mellanrum. Då få kalvarna också komma fram till frukten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rekordvärme 2018

Mer i ämnet