Julänglarna har samlat in rekordmycket pengar i år. Foto: TT

Julänglarna slår insamlingsrekord

Uppdaterad
Publicerad

I år har fler än någonsin sökt bidrag från hjälporganisationen Julänglarna för att få hjälp att få ihop till en bra jul. Insamlingen har gått oväntat bra och slagit rekord.

Över 800.000 kronor har samlats in varav ungefär hälften kommer från privatpersoner, resten från företag och organisationer.

– Det är helt överväldigande. Det har kommit in fler ansökningar än det brukar och vi har undrat hur vi ska lösa detta, men pengarna har ju kommit in ändå. Det är en fantastisk känsla, säger Carin Hansdotter, insamlingsansvarig.

Julänglarna drivs av Svenska Kyrkan och vanligtvis får de in en stor del av insamlingspengarna genom kollekt. I år när det inte varit lika mycket folk i kyrkorna har man istället fått prova andra vägar.

– Vi har fått in mycket pengar genom våra sociala medier där många har gillat och delat våra inlägg.

Stort behov av hjälp

Coronapandemin har gjort att det fler än någonsin som sökt hjälp från Julänglarna. Totalt har 392 familjer med sammalagt 992 barn fått en julkasse fyllda med presentkort så att dessa familjer ska kunna få julmat på bordet och några julklappar till barnen.

– Det är väldigt många som blivit av med sina arbeten. Många av de föräldrar som får hjälp är de som står längst bort från arbetsmarknaden.

Julgåvorna betyder förstås mycket för de som får ta emot dem, men även mycket för de som arbetar med att organisera projektet. 

– Glädjen som finns i ögonen är obetalbar. Det är värt varanda minut som vi jobbat med detta, säger Carin Hansdotter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.