Internatskolan Lundsberg Foto: Scanpix

Krismöte på Lundsberg under måndagskvällen

Publicerad

Styrelsen för Lundsberg satt under måndagkvällen i ett extrainkallat möte för att diskutera situationen efter att två elever misshandlats vid nollning.

– Vi var eniga om att de misstänkta eleverna borde stängas av, säger styrelseledamoten Ulf Rehnmark till SVT efter mötet.

Styrelsen bedömer dock inte att det skulle vara förenligt med skollagen, och man kommer därför att kontakta elevernas föräldrar för att få dem att gå med på att hålla sina barn hemma på frivillig väg medan skolan skolan utreder händelsen.

– Vi bedömer inte att eleverna utgör ett sådant hot mot tryggheten, eller stör undervisningen på ett sådant sätt som skollagen kräver för att de ska kunna stängas av, säger Ulf Rehnmark.

Ska ha fler möten

Föräldrarna till de misstänkta eleverna kommer att kontaktas under måndag kväll och tisdag förmiddag, och styrelsen kommer sedan att ha ytterligare ett möte vid lunchtid.

Styrelsen ska nu också analysera skolans regler och rutiner för att se om något behöver åtgärdas för att en liknande händelse inte ska kunna upprepas i framtiden.

Mötet följer uppgifter om att två elever vid skolan skadats vid en så kallad nollning – en aktivitet som är förbjuden på skolan. En av eleverna ska ha fått brännskador och förts till sjukhus.

Skolinspektionen: Vi åker till Lundsberg

Skolinspektonen blev, enligt TT,  informerad om händelsen först på måndagsförmiddagen. Peter Ekborg, Skolinspektionens avdelningschef, kallar händelsen för ”djupt beklaglig”.

Under eftermiddagen, när uppgifter om ännu en skadad elev framkom, beslutade man att agera snabbare än vad som först var planerat.

– Vi kommer att åka till Lundsberg mycket snart, säger Peter Ekborg till TT.

Skolinspektionen har mandat att stoppa verksamheten vid en skola om läget bedöms som tillräckligt allvarligt.

– Vi får se vad utredningen visar och vilka verktyg vi behöver använda, säger Peter Ekborg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Lundsbergs skola

Mer i ämnet