Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad några Karlstadsbor tycker om bajsproblemet i centrum och varför kommunen inte kan städa bort det just nu. Foto: Maria Dahlqvist/SVT

Kajbajs runt Stora torget i Karlstad: ”Sunkigt”

Uppdaterad
Publicerad

Mängder av fågelbajs som både luktar och syns samlas på hög i Karlstads centrum. Vanligtvis spolar kommunen bort bajset varje vecka men nu kommer att dröja lång tid innan man kan sanera.

– Man ser ju på cykelställen och överallt, det är bara nerbajsat, säger Alexander Lyckman.

Sen vinterkylan slog till har kommunen inte kunnat städa efter kajorna som flockas i centrum. Mängden fågelavföring ökar, inte minst runt Stora torget.

– Man försöker att inte gå i det, säger Hanna Malm, som väntar på bussen vid Stora torget.

Kajskrämmorna verkar inte ha fungerat

Kommunen har sen flera år haft kajskrämmor på bland annat Tingvallagymnasiets tak, där fåglarnas varningsläte sänds ut i högtalare. Men det verkar inte fungera.

– Det är väldigt svårt och vi skapar en miljö i städer där vi vill ha en attraktiv miljö genom träd och så vidare, tyvärr tycker kajor att det är attraktivt med. De kommer komma till oss, säger Per-Anders Bergman, teknik- och fastighetsdirektör.

Hör vad några Karlstadsbor tycker om bajsproblemet i centrum och varför kommunen inte kan städa bort det just nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.