Arkivbild från när några barn i Luleå red käpphäst. Foto: SVT

Käpphästtävling på Karlstads ridklubb

Publicerad

Nu ska det handla om hästar. Men inte vilka hästar som helst – utan käpphästar. Idag arrangeras nämligen en käpphästtävling vid Karlstads ridklubb.
– Vi har tänkt på detta ett tag och nu tog vi tag i det, säger Ida Åberg från ridklubben.

Vid ridklubben i Karlstad är man inte ovan vid att arrangera olika typer av tävlingar – men just tävling med käpphäst är det premiär för.

– Det har ju blivit så populärt med käpphästar så vi tyckte det var kul att fixa en tävling, berättar Ida Åberg som är arrangör och ordförande i ridklubbens ungdomssektion.

Singeltävling och lagtävling

På tävlingen kommer det finnas möjlighet att hoppa klasser från 20 centimeter upp till 80 centimeter. Det kommer även finnas en lagklass på 60 centimeter där man kan ställa upp med fyra till åtta deltagare i ett lag.

”Lättare att ta hand om”

Att det blivit populärt med käpphästar tror Ida Åberg har flera orsaker.

– Det kan ju kanske vara svårt att ha tid att ta hand om en riktig häst så då kanske det är bättre att leka att käpphästen är en riktig häst.

Inne bland lite yngre

Hon berättar att det främst är ungdomar mellan fem och femton år som anmält sig till tävlingen och blir den lyckad utesluter hon inte att det kommer arrangeras fler käpphästtävlingar framöver. Själv har hon inte testat käpphäst än.

– Men jag kanske tar mig en liten runda på lördag, skrattar hon.

I klippet nedan ser du hur en käpphäst görs:

Livia Tibbling och Maja Dahlstedt visar hur du bygger käpphästar. Foto: Jonathan Engberg/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer