Hannah Johansson går årskurs tre på restaurang- och livsmedelsprogrammet på Tingvallagymnasiet och tar studenten om en dryg månad. Foto: SVT

Annorlunda student i Karlstad: ”Två anhöriga per elev”

Uppdaterad
Publicerad

Studentfirandet blir inte inställt i Karlstads kommun, men det blir minst sagt annorlunda. Två anhöriga per elev får följa utspringet på plats, övriga får sitta hemma och titta på livesändningen på nätet.

De elever som tar studenten i Karlstad i juni kommer få utspring, klassvis. Utspringet kommer ske mer utdraget än tidigare för att undvika stora folksamlingar och det hela kommer livesändas på nätet. Antalet anhöriga på plats kommer begränsas.

– Det kommer vara två anhöriga per elev, på hänvisade platser, säger Birgitta Larsson, direktör för gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen.

Coronaviruset i Värmland

”Bra med en lösning”

Hannah Johansson går årskurs tre på restaurang- och livsmedelsprogrammet på Tingvallagymnasiet och tar studenten om en dryg månad.

– Det känns ändå bra att man hittat en lösning på det.

Blir det svårt att bestämma om vilka två anhöriga som ska få följa med?

– Nej det blir mamma och pappa, de andra är i riskgruppen.

Studentflaken kan ersättas

Någon studentbal kommer det inte bli, åtminstone inte innan sommaren. Och istället för de traditionella studentflaken föreslås studenterna att åka i egna bilar. Hur det blir är ännu inte klart, polisen kommer ta beslut i frågan.

Enligt Birgitta Larsson kommer de flesta värmländska kommuner göra på liknande sätt som i Karlstad.

– Att helt ställa in studenten hade inte varit ett alternativ, men vi måste vara öppna för att vi kan behöva ändra med kort varsel, säger Birgitta Larsson.

Inga föräldrar bjuds in

Inom förskolan och grundskolan i kommunen kommer inga föräldrar bjudas in till avslutningarna.

– Vi kommer inte bjuda in föräldrar till de avslutningar och inte samla några barn i större grupper på förskolorna. Avslutningarna i våra grundskolor kommer ske utomhus och utan anhöriga. Grunden i våra beslut är att vi följer råden som kommer från Folkhälsomyndigheten, säger Johan Sjövall som är utbildningschef vid barn- och ungdomsförvaltningen.

– Avslutningarna på gymnasieskolorna kommer ske klassvis på distans enligt rekommendationer, säger Birgitta Larsson, direktör för gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen i Karlstad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet