Hör Niklas Wikström (L) berätta varför kameraövervakning ska införas på skolorna i klippet. Foto: SVT

Karlstads kommun satsar på övervakningskameror

Uppdaterad
Publicerad

Karlstads kommun ansöker om att få sätta upp sammanlagt 16 övervakningskameror på tre skolor. Förhoppningen är att det ska minska skadegörelse och annan brottslighet som kostar kommunen stora summor.

Skadegörelse på olika fastigheter kostar Karlstads kommun hundratusentals kronor varje år. För att försöka få ner skadegörelsen och göra skolområdena till tryggare platser utanför skoltid ansöker nu kommunen till Integritetsskyddsmyndigheten om att få sätta upp fyra övervakningskameror på Frödingskolan, fem på Norrstrandsskolan och sju på Kronoparksskolan.

Inte dagtid

Men kommunalrådet Niklas Wikström (L) som är ansvarig för säkerhets och orosfrågor i kommunstyrelsen säger att det inte är fråga om att övervaka elever under skoltid.

– Det här är kvällar och helger och lov när man ser att det är extra mycket stökigheter, det förekommer att man krossar fönster, klottrar och sådant där, förklarar Niklas Wikström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.