• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kumla kommun, i Örebro län. Det kommunala dricksvattnet är påvisat förorenat av bakterier. Kommunledningen uppmanar alla att koka vattnet före förtäring. Läs mer här

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nu ska det bli en ny detaljplan för området där den öde Lidltomten ligger. Erik Nilsson (KD), ordf i stadsbyggnadsnämnden i Karlstad, säger att kommunen vill se en byggnad som är mer än en våning. Foto: SVT

Karlstads kommun upphäver detaljplanen för Lidltomten

Publicerad

I dag beslutade stadsbyggnadsnämnden i Karlstad att upphäva detaljplanen för kvarteret Skepparen, söder om stadsträdgården, där butikskedjan Lidl har en tomt och vill bygga en butik.

Enligt Karlstads kommun ska området där Lidl äger en tomt utvecklas till en ny stadsdel med bland annat bostäder och verksamheter. Den detaljplan som finns för området i dag tillåter en livsmedelsbutik, vilket Lidl sökt bygglov för men i många år har kommunen och Lidl varit oense om hur tomten ska bebyggas. Kommunen har krävt att butiken ska ha bostäder ovanpå men det vill inte butikskedjan.

I dag, onsdag, beslutade stadsbyggnadsnämnden att upphäva gällande detaljplan i väntan på att en ny blir klar. Utformningen av butiken är inte förenlig med kommunens intention med området och en butik i ett plan tar för stor plats i ett centralt område som är lämpligt för bostäder menar kommunen.

– Det som händer nu är att stadsbyggnadsnämnden i dag har varit ganska tydliga med att vi vill kanske se någonting annat än det som presenterats tidigare. Vi vill se en byggnad som är mer än en våning, kanske kombinerat med en butik och bostäder, säger Erik Nilsson.

Så ni är inte överens överens med Lidl i den här frågan?

– Nej i det här läget är vi inte det. Vi har absolut inget emot Lidl, det är bara bra om det kommer till en matvaruaffär i det här området, men den här platsen måste man göra någonting mer med, det duger inte bara med en våning. Gärna en butik med bostäder ovanpå, säger Erik Nilsson.

Hos Lidl mottogs dagens beslut med besvikelse:

– Vi är väldigt förvånade över det här beslutet med tanke på den goda relation vi har med stadsbyggnadskontoret. Vi såg verkligen fram emot att börja bygga och är ledsna för att inte kunna erbjuda Karlstadborna en Lidlbutik där, säger Petra Whitehead, pressansvarig på Lidl Sverige.

Hur kommer ni att agera nu?

– Vi får se hur vi går vidare nu, det vet vi inte än, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer