Karlstadsborna ger FBK tio miljoner varje år

Uppdaterad
Publicerad

Karlstads kommun satsar varje år cirka tio miljoner kronor på Färjestad genom de avtal man har med klubben och dess dotterbolag.

– Färjestad är ett av de starkaste varumärken vi har. Det är bra för besöksnäringen och det är bra för bilden av Karlstad, säger kommunalrådet Per Samuel Nisser (M).

Men debattören, filmaren och författaren Martin Borgs som i många år jobbat med frågor som handlar om hur kommuner använder skattepengar håller inte med. Han kallar det istället för kommunal dopning.

– För mig är det en moralfråga. Satsar man tio miljoner ska man verkligen få resultat för pengarna. Det får man om man satsar på skolan eller på äldreomsorgen. Men jag är inte säker på att man får det när det gäller att satsa på en hockeyklubb, säger han.

Färjestads ordförande Sture Emanuelsson hävdar att det kommunala stödet till hockeyn lönar sig för kommunen.

– Den upplevelsen vi kan ge kommuninvånarna av Färjestad BK är värd mycket förutom det som kan räknas i pengar, säger han.

1. En uppgörelse gjordes redan 1999 när klubben köpte ishallen av Karlstads kommun. Det ger bland annat skolor och allmänhet möjlighet till istid, det ger också kommunledningen rätt att utnyttja en loge för representation. Man får dessutom 30 biljetter till varje hemmamatch. Det avtalet löper till och med 2019 och indexuppräknas varje år.

Det kostar cirka 5,8 miljoner kronor per år.

2. Ytterligare ett avtal tecknades i december. Det är kopplat till Europaligan CHL och ska marknadsföra Karlstad i Europa. Det är en satsning på tre år och kostar totalt fem miljoner kronor.

3. Dessutom har kommunala bolaget Karlstads Energi ett sponsoravtal som ger dem plats i Färjestads guldklubb. 800 000 kronor plus skatt kostar det per säsong.

4. Även kommunens flygbolag Karlstad Airport finns med i guldklubben. Det avtalet kostar 250 000 kronor per säsong plus skatt. Det avtalet är uppsagt från nästa säsong. Samtidigt köper Färjestad reklam på flygplatsen för 50 000 kronor.

5. Färjestads dotterbolag Karlstad Event har också ett avtal med Karlstads kommun. Då handlar det i första hand inte om ishockey utan om andra stora evenemang.

Kommunens prislapp för det är 1,5 miljon kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer