Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så här svarar Sofia Engström, enhetschefen för kommunens individ- och familjeomsorg, på kritiken. Foto: SVT

Kils kommun får kritik från IVO

Uppdaterad
Publicerad
Kils kommun har delegerat uppgiften att hitta familje- och jourhem åt barn till privata företag. Nu får kommunen kritik från Inspektionen för vård och omsorg, som upptäckt att ett av företagen saknar tillstånd och därmed undgår regelbunden tillsyn.
– Vi måste se över så vi följer våra rutiner, säger Sofia Engström som är enhetschefen för individ- och familjeomsorgen på Kils kommun.

Den så kallade konsulentverksamheten har till uppgift att, bland annat, föreslå familjehemsplaceringar till socialnämnden. I uppgiften ingår också att ge stöd och handledning till hemmen där barnen placerats.

När IVO granskade Kils kommuns användning av konsulentverksamheter framkom att ett av de företag som anlitats saknar tillstånd att bedriva den typen av verksamhet.

Eftersom företagen saknar tillstånd står de också utanför IVO:s register, vilket innebär att tillsynen av företaget undgår IVO:s radar.

– Tanken med ett tillstånd är ju att personer som arbetar med den här typen av uppgifter ska uppfylla krav på utbildning och lämplighet, säger IVO- inspektören Magnus Lagerqvist.

Den här typen av tillstånd inrättades efter ändrade föreskrifter i april 2017.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer