Foto: SVT

Kock-kris i Karlstad – skapar utbildning för nyanlända

Publicerad

Det råder brist på kockar i Karlstad, hotellen behöver rekrytera fler. Under torsdagen gick startskottet på en ny yrkesutbildning, som det värmländska projektet Match2job ligger bakom.

– Vi har några som har jobbat som yrkesverksamma kockar och några som bara brinner för matlagning och som har haft i bakhuvudet att kock kanske vore något för dem, säger projektledare Anna Thorén.

Projektets uppgift är att para ihop nyanlända mot bristyrken och just kockar är en bristvara i Värmland. Tio nyanlända fick därför under torsdagen lära sig att laga köttbullar tillsammans med ett par kockar i Karlstad.

– Tanken är att arbetsgivare från hotellgruppen och våra nyanlända ska få träffas under ganska trevliga förhållanden och laga mat tillsammans, säger Anna Thorén.

En som deltar i den nya kockutbildningen är Noura Hagyahmd.

– Jag tycker om att laga mat och jag hoppas att få träna mer på att laga svensk mat, säger hon.

Match2Job är ett samarbets- och kompetensförsörjningsprojekt mellan ESF- Europeiska Socialfonden, arbetsförmedlingen, kommunerna, Företagarna i Värmland, handelskammaren i Värmland, och LO-distrikten Örebro och Värmland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.