Ny kritik mot kommunen om flygplatsbolaget

Uppdaterad
Publicerad

Karlstads kommun och flygplatsbolaget Karlstad Airport får allvarlig kritik av Konkurrenskommissionen.

Det handlar om det stöd kommunen gett till flyglinjen Karlstad-Jönköping-Frankfurt. Enligt kommissionen handlar det om stöd på cirka 20 miljoner kronor från Karlstads kommun till flygbolaget BMI.

– Det här är mycket allvarligt, säger Pär Cronhult chefsjurist vid Konkurrenskommissionen.

Värmlands näringslivsbolag

– Dessutom är det anmärkningsvärt att skattebetalarna i Karlstad ska stå för kostnaderna när när man kringgår de system som finns för statsstöd, säger han.

Inväntar utredningen

Stödet snedvrider konkurrensen, enligt Konkurrenskommissionen. Man anser också att det står i strid med EU:s statsstödsbestämmelser.

Kommunalrådet Per Samuel Nisser (M) säger att han inte tar särskilt allvarligt just på Konkurrenskommissionens kritik.

– Det får stå för dem, men jag svarar inte på det eftersom det inte handlar om en formell myndighetsrapport, säger han.

Han säger att kommunen inte har någon åsikt i frågan just nu.

– Vi har ju en utredning som ska se på hur saker fungerat i Karlstad Airport. Vi väntar och ser vad den kommer fram till, säger Per Samuel Nisser.

Återbetala

Konkurrenskommissionen anser också att bolaget Värmlands Näringslivsutveckling AB, VNAB, som kommunen startat tillsammans med Handelskammaren i Värmland, i huvudsak med kapital från Karlstads kommun, ska tvingas betala tillbaka de 14,45 miljoner som satsats.

Per Samuel Nisser säger att kommunen avvaktar den juridiska prövningen av bolagsbildningen.

Utredning efter avslöjande

Konkurrenskommissionen, som inte är en myndighet utan en kommission som stiftelsen Den nya välfärden står bakom, startade sin utredning om Karlstad Airport efter SVT Nyheter Värmlands avslöjade i december om det hemliga avtalet som flygplatsbolaget hade med flygbolaget BMI om flyglinjen till och från Frankfurt.

Som SVT Nyheter Värmland kunde avslöja fanns ett muntligt avtal som bland annat innebar att flygbolaget slapp landningsavgifter och avgifter för bagage- och biljetthantering.

Konkurrenskommissionens uppskattning är att flygbolaget tagit emot mer än 20 miljoner kronor i direkt stöd från kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Värmlands näringslivsbolag

Mer i ämnet