Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kommunalrådet Johanna Söderberg (C) och partiledaren Bo-Inge Nilsson (HEL) om att Hans Nilsson sitter kvar i kommunstyrelsen som politisk vilde. Foto: SVT

Kommunalrådet om politiske vilden som sitter kvar: ”Hoppas han beter sig”

Uppdaterad
Publicerad

Den politiske vilden i Eda kommun, Hans Nilsson, är uppenbart nöjd med att få sitta kvar i kommunstyrelsen efter fullmäktigemötet på måndagskvällen.

– Ett stort fiasko från de partier som drog igång den här cirkusen.

Det säger han om den omorganisation som gjorts i kommunledningen i Eda och som bland annat skulle leda fram till att han petades från kommunstyrelsen.

I klippet ovan ger några av de politiska ledarna i Eda sin syn på resultatet från mötet som inte alls slutade så som den politiska ledningen hade hoppats.

Kommunalrådet Johanna Söderberg (C) säger att hon ändå tycker att den nya kommunstyrelsen som valdes på fullmäktigemötet på måndagskvällen nog kan fungera bättre än den gamla. Detta trots att Hans Nilsson sitter kvar i kommunstyrelsen.

– Jag har inga åsikter om Hans Nilsson är kvar eller inte. Jag hoppas att han kommer att bete sig på ett bättre sätt än tidigare, säger hon.

– Jag hoppas på att få fortsätta att påverka politiken, säger Hans Nilsson. 

Söderbergs sista mandatperiod

Det var ett valtekniskt samarbete mellan tre politiska vildar som hoppat av från Hela Edas lista (HEL) och fyra Sverigedemokrater som stoppade kommunledningens planer på vilka som ska sitta i kommunstyrelsen.

I och med avhoppen har HEL tappat tre av sina fem ledamöter i kommunfullmäktige och det tidigare minoritetsstyret har nu ett ännu svagare stöd i fullmäktige.

Det har varit djupa konflikter en period. Hur ska ni överbrygga det här?

– Ja, vi har ett år fram till valet och sen kan det hända att det blir andra konstellationer, säger Johanna Söderberg, som också meddelar att hon troligtvis inte sitter kvar på ordförandeposten nästa mandatperiod.

– Jag har inte för avsikt att fronta i mitt parti. Jag tror inte att jag kommer ställa upp som förstenamn på Centerpartiets lista, säger hon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tidigare i år hoppade Hans Nilsson av Hela Edas lista och blev politisk vilde i kommunstyrelsen, där han håller sig kvar med hjälp av stöd från SD. I nästa val planerar han att kandidera för Sjukvårdspartiet, istället. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer