Eveline Meyer, aktionsgruppen Behåll Hammarlunden. Foto: SVT

Kommunen redovisade inte alla rapporter

Uppdaterad
Publicerad

Med mindre än tre veckor kvar till folkomröstningen om framtidens skolor på Hammarö har en ny konflikt i frågan kommit i dagen. Den här gången handlar det om kostnaderna för de båda alternativen. Och kritikerna menar att kommunledningen undanhållit fakta

Den tionde december ska Hammaröborna gå till val för att avgöra om kommunen fortsatt ska ha två högstadieskolor eller bara en. Men underlaget för de kostnadsberäkningar som kommunen tagit fram inför folkomröstningen ifrågasätts. Bland annat offentliggjordes inte en konsultrapport i frågan förrän en månad efter att den var klar.

– Det är väl en del av politikerspelet. Den föll inte dem i smaken och rimmade inte med vad de tyckte så då kunde de gömma den, säger trebarnsmamman Eveline Meyer som är en av många Hammaröbor som är aktiva i aktionsgruppen Behåll Hammarlundens högstadium.

Skolstriden på Hammarö

– Det är jätteolyckligt att jag inte tänkte på att det här skulle ha diarieförts på en gång. Jag ansåg att det var ett arbetsmaterial och är hemskt ledsen om det har vilsefört någon. Jag ber naturligtvis om ursäkt för det. Det var absolut inte min mening att undanhålla något, säger Hammarös kommunalråd Per Aspengren (S).

LÄS MER: Beskedet: Det blir folkomröstning om skolfrågan

Konsultrapporten visar att det skulle bli 158 miljoner kronor billigare att behålla två högstadier på Hammarö. Men kommunledningen, som förespråkat ett sammanslaget högstadium vid Hammarö utbildningscenter, presenterar i stället en egen utredning som visar att det skulle bli 150 miljoner kronor dyrare. Skillnaden mellan de båda kostnadsberäkningarna är alltså över 300 miljoner kronor.

– När vi fick utredningen från Sweco analyserade vi den och såg att vi inte hade fått svar på alla frågor. Då gav vi ett kompletterande uppdrag till förvaltningen. Den visade att vi behövde komplettera med ytterligare skolbyggnader om vi ska behålla två högstadieskolor , säger Lillemor Larsson (V) som är ordförande i bildningsnämnden på Hammarö.

Men de aktiva i aktionsgruppen Behåll Hammarlundens högstadium känner sig förda bakom ljuset.

– De ville köpa sig tid att göra en annan utredning med ett annat resultat, menar Eveline Meyer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolstriden på Hammarö

Mer i ämnet