Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Jag kan förstå att vi hamnar i en form av kompromisslösning, säger Georg Andrén om Naturvårdsverkets beslut gällande miniminivåer för varg. Foto: Niclas Brunell/arkiv/SVT

Kompromiss i heta vargfrågan – Värmlands landshövding reagerar på beslutet

Publicerad

Naturvårdsverket har nu tagit beslut om nya lägstanivåer av varg. För det mellersta rovdjursförvaltningsområdet, dit Värmland tillhör, är beslutet 225 vargar. Det är fler än de 215 som landshövdingen i Värmland, Georg Andrén, ville se:

– Jag hade hellre sett 215 men nu är det 225 och vi jobbar efter det, säger han.

Det har inte gått för Naturvårdsverket att få länsstyrelserna i de mellersta och södra rovdjursförvaltningsområdena att komma överens om nivåerna. Därför tvingas nu verket att besluta om nivåerna. För det södra området innebär det 75 vargar mot föreslagna 60.

– Jag kan förstå att vi hamnar i en form av kompromisslösning, säger Georg Andrén.

I klippet kan du höra landshövdingen berätta hur beslutet påverkar möjligheterna till licensjakt på varg i Värmland kommande vinter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.