Joakim Johansson och Margita Dahlström Visa alla (2)
Visa alla (2)

Konstnärer belönas

Publicerad

Konstnärerna Margita Dahlström och Joakim Johansson får dela årets Thor Fagerkviststipendium på 30 000 kronor. Stipendiet delas ut av Värmlands konstförening. Årets resestipendium på 10 000 kronor går till designern Helena Bengtsson.

Margita Dahlström prisas för att hon med  ”obändig energi utvecklar nya tekniker och fortfarande tror att det finns ännu mer att upptäcka inom sitt konstnärskap. Måleriet har ofta en vild färgskala, men tyglad i sitt uttryck så att helheten består och färgen får mening. Inom grafiken kan hon gå en helt annan väg, mot ett avskalat stramt formspråk, där enkelheten imponerar med sin självklarhet”.

Joakim Johansson är autodidakt och har utvecklat sitt måleri genom självstudier och hårt arbete.

Han anspelar ibland på konsthistorien och avslöjar att andra konstnärer har inspirerat honom också.

Enligt Värmlands konstförenings motivering har ”kompositionen förfinats och blivit allt mer komplicerad i sin skenbara enkelhet. Han är fortfarande den uppmärksamme iakttagaren, men hämtar inte längre sina motiv enbart från Karlstads gator och hus”. Självporträtten nämns, för att de får betraktaren att stanna upp, liksom hans sätt att hantera ljuset.

Helena Bengtsson, mångsidig designer, slöjdare och konsthantverkare ”som omärkligt glider över i ett konstnärskap” får Åke Lekmans resestipendium på 10 000 kr. Konstföreningens styrelseordförande Elsa Hallbäck konstaterar också  i motiveringen att det finns en tydlig identitet i det Helena Bengtsson gör. Pengarna ska gå till en resa till den stora konsthantverksmässan Made London i Sir John Soane Church.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer