Caroline Häggqvist, kostchef för skolområde öst i Karlstads kommun, berättar om utmaningarna i skolmatsalarna under coronapandemin. Foto: Johan Hedlund/SVT

Grundskolornas kostchef: ”Klurigt att minska trängseln”

Uppdaterad
Publicerad

Åtgärder har genomförts för att minska trängsel, matutbudet har förändrats, öppettiderna har utökats och det har funnits utmaningar med att lösa bemanningen.

Så sammanfattar kostcheferna på grundskolan i Karlstad arbetet under coronapandemin.

Det har varit mycket att stå i för kostchefer, rektorer och skolmatsalspersonal under coronapandemin. Att servera mat till hundratals elever i en smittsäker miljö utan att skapa trängsel har varit en utmaning.

Men i Karlstad är bilden från kostcheferna att arbetet har fungerat bra.

– Det har varit lite klurigt att minska trängseln, men det arbetet har vi gjort med rektorerna, säger Caroline Häggqvist, kostchef för område öst i Karlstads grundskolor.

Hög sjukfrånvaro

Ett annat av de största problemen som har funnits handlar om personalförsörjning då sjukfrånvaron stundtals har varit hög.

Men mer generösa öppettider och färre elever i matsalarna har också inneburit positiva effekter. Många elever uppger enligt kostcheferna att de har fått en lugnare måltidsmiljö tack vare förändringarna.

Svårare att planera

Vad gäller utbudet av mat i skolorna är det i stort sett oförändrat sedan före coronapandemin. Däremot har det blivit svårare att planera antalet portioner på grund av varierande frånvaro.

I klippet här ovan berättar Caroline Häggqvist mer om hur coronapandemin har påverkat skolmaten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.