Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Kris i bygg- och trävarubranschen – men inte i Olsäter

Publicerad

I dag träffar branschorganisationerna inom byggindustrin regeringen för att diskutera krisåtgärder som ska rädda den vacklande näringen. Men alla företag i branschen går inte på knäna. Lilla Olsäter såg, med sju anställda, står starkt i krisen.

En av förklaringarna till att Olsäter såg inte knäar i krisen uppges vara specialisering i kombination med läget. Boendena i den kombinerade sågen och bygghandelns upptagningsområde är billiga jämfört med i storstadsområdena.

– Det blir inte så känsligt med räntor och så, förklarar delägaren Per Olsson.

Ökad arbetslöshet

Men i branschen i stort är krisen nu så påtaglig att branschorganisationerna kräver åtgärder av regeringen. Enligt organisationerna är det planerade byggandet i Sverige under 2024 bara hälften så stort som under 2021. Det har lett till ökad arbetslöshet inom hela byggsektorn.

– Branschen kan inte ensamma hantera byggkrisen, skriver Trä- och möbelföretagen i ett pressmeddelande inför mötet med regeringen.

”Klarar nog den här också”

I Olsäter, där sågklingorna snurrat sedan tidigt 1900-tal, tas krisen dock fortsatt med ro. Där förlitar sig ägarna på att det specialsortiment de erbjuder i kombination med just litenheten ska bära dem även genom denna konjunkturnedgång.

– Vi har varit med om konjunktursvängningar förr och klarar nog den här också, säger Per Olsson.

I videon ger Per Olsson sin syn på vad som krävs för att få branschen på fötter igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.