Kritik från IVO mot Kristinehamns äldreboenden

Uppdaterad
Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, riktar kritik mot Kristinehamns kommun för flera brister på kommunens särskilda boenden för äldre.

IVO konstaterar bland annat att personalen som gör medicinska bedömningar har bristande kompetens för arbetsuppgiften och inte behärskar svenska språket tillräckligt bra. Man påpekar också brister i läkemedelshanteringen och att dokumentation inte görs enligt gällande regelverk,.

Kritiken kommer efter en tillsyn som genomfördes under hösten, och kommunen har till den 24 mars på sig att svara på hur de ska åtgärda bristerna.

”Finns givetvis förbättringsområden”

Eva-Lotta Lindskog, chef för Förvaltningen för stöd, vård och omsorg på Kristinehamns kommun, menar att det finns nyanser i kritiken och ser den inte som allvarlig. I överlag anser hon att äldreomsorgen fungerar mycket bra, men att den ”givetvis går att förbättra”.

-  Vi har identifierat att det finns medarbetare som har bristande språkkunskaper, och har planerat ett komvuxprogram i yrkessvenska under våren, säger hon.

Vad gäller utbildningsnivån hos medarbetarna anser hon att den är tillräcklig.

  – Vi har 95 procent undersköterskor, vilket innebär en ovanligt hög kompetensnivå. Undersköterskorna har den mesta av patientkontakten, men kan tillkalla sjuksköterskor för medicinsk bedömning om det behövs. Jag vet inte om IVO tänker att det ska vara fler sjuksköterskor, men det är inget som är möjligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.