Kvarntorps finngård – Nu tystnar bjällerklangen

Publicerad

Nu tystnar bjällerklangen på Kvarntorps finngård väster om Lekvattnet. På sitt årsmöte på lördagen väntas föreningen bakom verksamheten fatta det definitiva beslutet att avveckla djurhållningen.

Kvarntorp är idag den enda finngården där det fortfarande finns djur i ladugården året runt. I 14 år har Rolf Nilsson, själv aktiv i föreningen, skött djuren. På gården finns fyra fjällkor, en rödkullig ko, en kalv, 22 får och en getabock. Nu räcker pengarna inte längre, och föreningen Småbruksutveckling i Nordvärmlands styrelse har beslutat att göra sig av med djuren.

– Inget är bestående, säger Rolf Nilsson när vi träffar honom hemma i köket på gården där han bor, precis intill den gamla finngården.
– Allt tar slut. Det går ju inte att leva på det som är vackert.

Föreningen har haft miljöstöd från EU för verksamheten. Torsby kommun har också stöttat med driftbidrag i väntan på ett eventuellt beslut från Länsstyrelsen om att göra gården till kulturreservat. Nu löper alla bidrag ut, och inget beslut om kulturreservat är i sikte. Det blir helt enkelt för dyrt att ha djuren kvar.
– Djuren ger ingen ekonomisk avkastning, säger Rolf Nilsson. Det är bara att inse fakta.

På lördagen ska föreningens årsmöte ta ställning till den avvecklingsplan som styrelsen beslutat om. Exakt vad som händer med djuren är oklart. Några räknar föreningen med att kunna sälja. För andra blir det slakt.
– En bonde ska ju inte visa några känslor när man leder djuren till slakt, säger Rolf Nilsson, men det är klart att man fäller en tår när man är ensam.

Torsby kommun ska nu söka efter en ny arrendator, som kan hålla landskapet runt finngården öppet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer