Niklas Edin. Foto: Bildbyrån

Lag Edin till OS-final

Uppdaterad
Publicerad

Lag Edin från Karlstad är klara för OS-final i Sydkorea. Det innebär att Sverige för första gången sedan 1924 är i final i curling på herrsidan.

Poängrycket kom i fjärde omgången. Lag Niklas Edin hade tre röda stenar i boet och behövde bara ta bort en av Schweiz gula för att ta ett ordentligt grepp om semifinalen i Gangneung curlingcenter.

Skippern Edin gjorde då som han brukar – han fixade det.

Värmlänningar i OS

9-3 till Sverige

Med fyrpoängaren klev Edin, Oskar Eriksson, Rasmus Wranå och Christoffer Sundgren upp till 6–1 efter bara fyra spelade omgångar och två omgångar senare var ställningen 8–2.

Till slut blev det seger med 9–3 och därmed är Sverige i OS-final, vilket är den första på herrsidan sedan silvret i Chamonix 1924.

För Edin och Eriksson är det dessutom en möjlighet att följa upp bronset i Sotji för fyra år sedan med en betydligt ädlare medalj i Sydkorea, medan Wranå, Sundgren och reserven Henrik Leek – oavsett hur finalen än slutar – får sina första OS-medaljer.

Final på lördag

Men för att spelarna ska nå sina allra finaste medaljdrömmar måste Sverige lyckas i ytterligare en match: I finalen mot vinnaren från det just nu pågående mötet mellan Kanada och USA.

Bronsmatchen spelas på i morgon och på lördag avgörs finalen. I guldduellen på lördag väntar Kanada eller USA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Värmlänningar i OS

Mer i ämnet