Tre snabba frågor till Wikstrand om OS-drömmarna Foto: SVT

Mikael Wikstrand har OS-drömmar

Uppdaterad
Publicerad

Årets OS-kommer för första gången sedan 1994 att spelas utan NHL-stjärnor. En som fått chansen istället är Färjestads back Mikael Wikstrand.

– Det är klart det kommer bli kul att spela ett OS, det är få förunnat, säger han.

I januari tog förbundskaptenen Rickard Grönborg ut sin trupp till OS i Peyongchang. Med en stark säsong i ryggen, där han bland annat producerat 18 poäng framåt, lyckades 24-årige Mikael Wikstrand ta en plats i laget.

– Det var inget som jag tog för givet. Det är många bra backar överlag i Sverige så det kom lite som en chock men samtidigt var det fantastiskt kul att få beskedet att jag kom med, säger han.

Värmlänningar i OS

”Bra kvalitet på grejerna”

I landslagströjan har Wikstrand som främsta merit ett silver från JVM och ett silver från U-18-VM. Men nu är det seniorlandslaget och OS-debut som gäller. Wikstrand är långt ifrån den enda utan OS-rutin bland Sveriges spelare, tidigare har truppen till OS bestått av NHL-spelare.

– Det är såklart tråkigt att inte de bästa kommer och spelar OS. Men det öppnar ju upp en möjlighet för oss som spelar i Europa att få spela OS, det hade vi kanske inte fått annars. Vi tycker det är kul men jag tror NHL-spelarna tycker att det är tråkigt, säger Wikstrand.

– Det är klart det är skillnad när toppen kommer från NHL men samtidigt tror jag det kommer vara bra kvalitet på grejerna.

I landslagströjan har Wikstrand som främsta merit ett silver från JVM och ett silver från U-18-VM Foto: SVT

Tufft ryskt motstånd

När pucken släpps i Sydkorea spelar Tre kronor i grupp C tillsammans med Norge, Finland och Tyskland. Det tuffaste motståndet på förhand anses av många vara det ryska lag som kommer spela under neutral flagga.

– De har några riktiga världsstjärnor där som har kommit hem från NHL och spelar i KHL. Deras lag är riktigt bra på papperet, säger Mikael Wikstrand.

Om du får tippa då, hur går det för Tre kronor?

– Jag tror vi tar guld, avslutar han med ett leende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Värmlänningar i OS

Mer i ämnet